Doorgaan naar hoofdcontent

Zonder schoorsteen lastig vegen...

 

Het is weer die tijd van het jaar: de Sint is in het land, dus er stommelen lieden op je dak, voorzien van roetvegen. De goede lezer begrijpt het al: ik heb weer eens schoorsteenvegers aan de deur. Of in ieder geval: er is stilletjes een briefje in mijn brievenbus gegooid door een schoorsteenveger.

Dat is onwenselijk. Ik heb niet voor niets een ja/nee sticker op de deur, en die ja staat niet voor schoorsteenvegers. Althans, dat is niet de standaard uitzondering daarvoor. "Aan de bewoners van dit adres" doet de gemeente ook wel, maar dat is dan weer geen reclame. Kortom, hier past een stevig uitgesproken "foei!"

Dan denk ik even een heel klein stapje verder, en vraag me af hoe de schoorsteenveger in de toekomst zijn (of haar, maar in ieder geval in deze regio voornamelijk zijn) brood gaat verdienen. Met de opkomst van stadsverwarming, all-electric huizen en andere nieuwigheden is dit geen bestaanszeker beroep meer. Tegelijk: het opent de mogelijkheid voor een mooie ruimtelijke analyse, waardoor je veel gerichter je doelgroep kan pinpointen. Niet meer schieten met hagel, maar exact die huizen in een straat duiden die een nog actieve schoorsteen hebben. Eentje die bijvoorbeeld op winterdagen een prachtig mooie pluim geeft op een luchtfoto. Of goed te zien is op een thermobeeld. Ik was afgelopen week bij de HU, het Built Environment lab, daar werden door studenten automatische herkenning van dakinstallaties uitgewerkt. Vanaf daar is het een kleine stap naar de juiste parameters zoeken voor actieve dakinstallaties.

Anyway, terug naar het flyertje in de bus. We kunnen hier wel spreken van een gemiste kans. Los van de irritatie die ze opwekken doordat ze toch gewoon papier in mijn brievenbus stoppen (en ik hoor in mijn hoofd de opdrachtgever al in goed Haags tegen de bezorgers zeggen: "Ja, ken mè die ja/nei stikkâh scheile, natuâhlijk alle hùizûh, zeikâh auk die in Delluf, ik hep vedomme nie voâh niets die ekstra hondâhddùizend foldâhs late drukke"). 

Dit pand staat er al sinds de jaren veertig. Nooit een houtkachel of open haard gehad, het was een pakhuis. En sinds ik er woon is het all-electric.

Ik heb geen schoorsteen.


Populaire posts van deze blog

Recycling en Ragpickers

Ik heb mijn afstudeeronderzoek in Mumbai gedaan, voor veel mensen bekend als Bombay. Counterpart daar ter plekke was YUVA, een NGO die werkt voor en vooral met zoals ze het zelf noemen "gemarginaliseerde mensen". Je kan het grofweg vertalen als "de armen". En in India heeft dat toch nog een wat andere lading dan in Nederland. Op het moment dat ik er was (okee, ik ben oud, dat was begin jaren '90), was een speciale aandachtsgroep voor hen de ragpickers: mensen die hun brood verdienden door op de vuilnisbelten rond te scharrelen en specifieke afvalresten eruit te halen. Afvalscheiding achteraf. Ieder had een eigen specialisme. Plastic was er zo een. Je zag mensen met grote hoeveelheden daarvan sjouwen. Deed me indertijd een beetje denken aan de fantasiefiguren uit animatiefilms: gebogen lopende mensen, met enorme bulten van verzamelde troep op hun rug. Ik was jong, en accepteerde het als een gegeven. Mensen gingen naar de stad om niet te verhongeren op een verarmd

19999

Wat zijn logische momenten om wat retrospectrief te doen? Er worden natuurlijke momenten voor gezocht: op je verjaardag kijk je vaak wat terug, zeker als je een persoonlijk lustrum viert. Sommige monumentale momenten worden juist compleet gemist. In mijn agenda staat bij vandaag 20.000. Ik moest heel even denken wanneer ik dat erin had gezet, maar soms heb ik van die momenten dat ik een beetje de cijferfreak uit aan het hangen ben. Dit was zo'n moment. Ik ken verder niemand die viert dat hij of zij 20.000 dagen oud is. Ik heb alleen wel Prince in mijn hoofd. Don't worry, I won't hurt you. I only want you to have some fun Yep. Dat is het. Ik ga niet terugkijken, zelfs niet vooruit. Je passeert zoveel milestones in je leven. Dit is er een. Ik heb mijn vader jaren terug een keer verrast door zijn 1000 maanden te vieren, al zijn nageslacht was toen in de pannenkoekenboerderij in Meyendel (een plek waar mijn ouders vroeger veel wandelden). Ik had gelezen dat dat in een Arabische