Doorgaan naar hoofdcontent

Betaaltermijnen: wie kan je goed als klant hebben?

Onder bedrijven, maar zeker ook onder zzp-ers, vang ik wel eens geluiden op over betaaltermijnen die opdrachtgevers erop nahouden. Zelf heb ik er wel een mening over: er is niet echt meer een zakelijke reden om langzaam te betalen: de rentes zijn laag, dus je winst door langer vasthouden van betalingen is echt marginaal. Tegelijkertijd wordt de partij die lang wacht op de betaling minder blij met jou, dus in het kader van relatiebeheer werkt het ook niet echt. 

Mijn stelling is dan ook:

Een organisatie die laat betaalt heeft  óf z'n zaakjes niet op orde óf een enorm cashflowprobleem (ik ga er nog altijd niet vanuit dat het gewoon hufters zijn die het grappig vinden hun opdrachtnemers langer te laten wachten).

In beide gevallen kan je je afvragen of het verstandig is zaken met die organisaties te doen. 

Traditioneel gaat het verhaal dat het overheden zijn die altijd laat zijn met betalen. Ik heb (vroege jaren 2000) aan die opdrachtgeverkant gestaan, en toen was het inderdaad ook wel erbarmelijk af en toe. Ik heb wel eens een partij met plaatsvervangende schaamte te woord gestaan. Maar ik ben sinds 2010 zelf iemand die factureert, en het is echt niet mijn ervaring. Aan overheidskant is veel verbeterd, terwijl de bedrijven (met name de grotere) er vaak nog lang over doen. 

Afgelopen jaar ben ik (na een uitstapje in loondienst van 3 jaar) weer zelf aan het factureren gegaan. En ik heb altijd een leuk spreadsheetje met factuurdatum en betalingsdatum. Zo hou ik bij óf er al betaald is, en ik kan achteraf even kijken hoe snel dat gedaan is. Als ik die facturen even op een rij zet en samenvat over de drie meest voorkomende organisatietypes dan zie ik dit staatje:

organisatietype betaaltermijn snelste traagste
Bedrijf 34,5 10 64
Educatie 22,5 14 28
Overheid 16,9 2 41

Overheid betreft hier ook koepels, vertegenwoordigingen, ZBO's etc. ZZP-ers heb ik er buiten het lijstje gehouden, omdat ik op enkele gevallen geen statistiek wil doen. Ik kan alleen maar zeggen dat áls dat een categorie was geweest die nog beter had gescoord dan de overheden ;-).

Maar goed, het mag duidelijk zijn. Wat mij betreft zijn overheden favoriete klanten. En zelfs als ze langzaam zijn, dan weet je dat het komt: er is geen faillisement of iets dergelijks, dus het risico is ook klein. Wat je wel moet doen is heel goed de administratieve regeltjes volgen: opdrachtnummer, winkelwagentje, er zijn wel wat hoepeltjes. Maar als je netjes springt gaat het prima, en wordt er vlot betaald. Soms is er wel eens een overheid die een methode voorschrijft "omdat de hele overheid dat zo heeft afgesproken". En dan een methode noemen die ik nog nooit ergens anders ben tegengekomen. Ach ja...

Bedrijven hebben soms in de voorwaarden de meest idiote dingen staan: ik heb al eens zeven pagina's voorwaarden doorgewerkt (voor een tweedaagse training), en daarna aangegeven met welke inkoopvoorwaarden ik niet akkoord ga (alle materiaal dat ik gebruikt heb in de opdracht (mijn trainingsmateriaal!) wordt nu eigendom van dat bedrijf). Meestal krijg je dan de reactie dat het logisch is dat dat hier niet geldt, dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn, dat soort commentaar. Je vraagt je af of bedrijven hun eigen voorwaarden wel eens lezen.

En dan de voorwaarde dat er na 60 dagen betaald wordt (ja echt, ná. Niet uiterlijk, maar na. Zie staatje...). Ik vraag dan altijd aan mijn opdrachtgever of zijn/haar bedrijf een liquiditeitsprobleem heeft, en of diens baan niet op de tocht staat vanwege de problemen waar het bedrijf blijkbaar in zit. Het antwoord is steevast dat het een gezond bedrijf betreft. "Weet je dat zeker, er is anders toch geen enkele reden om zo'n lange betaaltermijn aan te houden?" Ik hoop dat de boodschap ooit een keer landt...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een zakje in het pakje in het vakje achterop het bakje.
Zelfs prullenbakken zijn aan enshittification onderhevig.

We willen een nieuwe prullenbak in de keuken. Graag stevig (niet zo'n wiebel ding), het ding moet een beetje passen bij de rest van de inrichting want hij staat in het zicht, en ik wil graag dat de standaard grijze Komo vuilniszakken erin passen. Oh ja, en bij voorkeur een pedaalemmer, zodat je als je staat te koken niet met je vingers aan de bak hoeft te zitten. Niet teveel eisen toch? De zoektocht speelt zich met name online af. Dit zou typisch iets zijn waarvoor je irl naar de Blokker zou gaan, maar die is weg hier. Of mogelijk de V&D (sorry, ik ben oud). Ik weiger naar de Action te gaan. Maar op bol.com en dergelijke winkels zou je toch wat moeten kunnen vinden. En inderdaad: een ruime keuze. Filteropties voor de meest wonderlijke eigenschappen: vorm, serie, select-bezorgopties. Aantal liters (zo'n komozak is 60 liter, dus...) is ook een optie. Alleen... dat zegt niet zoveel, zo blijkt. Want je hebt bakken van 60 liter die 80 cm hoog zijn, maar ook 40. En als de bak d...

19999

Wat zijn logische momenten om wat retrospectrief te doen? Er worden natuurlijke momenten voor gezocht: op je verjaardag kijk je vaak wat terug, zeker als je een persoonlijk lustrum viert. Sommige monumentale momenten worden juist compleet gemist. In mijn agenda staat bij vandaag 20.000. Ik moest heel even denken wanneer ik dat erin had gezet, maar soms heb ik van die momenten dat ik een beetje de cijferfreak uit aan het hangen ben. Dit was zo'n moment. Ik ken verder niemand die viert dat hij of zij 20.000 dagen oud is. Ik heb alleen wel Prince in mijn hoofd. Don't worry, I won't hurt you. I only want you to have some fun Yep. Dat is het. Ik ga niet terugkijken, zelfs niet vooruit. Je passeert zoveel milestones in je leven. Dit is er een. Ik heb mijn vader jaren terug een keer verrast door zijn 1000 maanden te vieren, al zijn nageslacht was toen in de pannenkoekenboerderij in Meyendel (een plek waar mijn ouders vroeger veel wandelden). Ik had gelezen dat dat in een Arabische...